Translate

Om oss

Jesper och Tore, vi är två barndomsvänner från Växjö som under 2010-2018 bloggat om sina liv på Bloggplatsen, och sedan 2019 på Blogger (Blogspot). Gemensamt har vi ett intresse för multimedia och särskilt att fotografera och filma. Vi har även bowlat ihop och gått i samma klass på högstadiet. Under åren har vi sedan valt två olika inriktningar i livet. Tore har studerat till fritidsledare och sedan arbetat med barn och ungdomar i Ronneby. Jesper har valt fortsatta studier inom humaniora på universitetsnivå.

Nyheter för kommande inlägg!


Hitta något du söker efter

onsdag 17 april 2019

De fyra principerna

Ännu ligger det mesta i sin linda, men jag tänkte ändå delge lite grann av den filosofi och världsbild som kommer till uttryck i den bok jag just nu skriver på. Det vill säga den om fria tankar gällande människans natur och den värld vi lever i. Sammantaget är det en bok som vill söka greppa och föra ett resonemang om de stora frågorna: Vad är att finnas? Vad är kärlek? Vad är rättvisa? Vad är frihet? Och så vidare … Det är med utgångspunkt i dessa frågor som jag vill undersöka vad som slumrar i människan och vad som driver henne framåt, eventuellt hindrar henne från att förverkliga sig själv.

Av denna anledning går det bland annat att tala om fyra slags principer som bär upp tillvaron och som utgör de grundförutsättningar för att allt skall kunna fungera optimalt. De förmodligen viktigaste principerna som har störst inflytande i våra liv kretsar kring de fyra engelska L:en (Love, Lore, Liberty och Law [på svenska Kärlek, Visdom, Frihet och Rättvisa]).

De flesta bildsymbolerna är hämtade från: https://pixabay.com/users/clker-free-vector-images-3736/

För att illustrera och visualisera detta har jag sammanfogat ett antal symboler som jag finner representativa för dessa principer. Rosen och hjärtat är självfallet starka ikoner för kärleken, liksom ormen som är symbolen för livskraft och lust. Det är kärleken som binder samman oss och gör oss empatiska inför varandra. Målet är med andra ord att vi ska älska varandra. Ugglan och facklan (den flammande bägaren) står för andlig insikt eller det vi skulle kalla ett inre skärskådande som med sitt strålkastarljus ger oss den visdom vi behöver för att utvecklas och gör det möjligt att se saker och ting ur ett större perspektiv. Men kunskap och lärdom går såklart att inhämta i böcker, men det som gör att kunskap övergår i visdom är att böckernas budskap ges en djupare innebörd via tanken och insikten. På så vis kan vi fatta klokare beslut.

Knytnäven symboliserar kämpaglöd och påminner oss om att vi ständigt måste ta striden för våra rättigheter och stå upp för oss själva. Spindeln står för kreativitet och motivation. Könssymbolerna illustrerar i det här sammanhanget både sexuell frigörelse och att människan strävar efter att söka förena de båda egenskaperna maskulinum och femininum med varandra. Rent konkret omfattar frihetens princip att vi har rätten att utforma våra egna liv utan behov av underkastelse. Men trots det har människor ändå behov av lagar och ordning vilket representeras i domstolsklubban, balansvågen och vargen. Det handlar här huvudsakligen om rättvisa och att skapa balans i livet, att söka upprätthålla ordning i en kaotisk tillvaro. Vargen tjänar här som beskyddare och rättskipare på samma gång.

Vad säger detta oss? Ja, för det första att vi själva besitter stor visdom om livet som bara väntar på att göras tillgänglig. Det är via denna visdom, det sunda förnuftet vi inser att vi behöver ta hand om varandra och ställa rimliga krav på omgivningen när vi anser att människor behandlas illa och orättvist. Vill vi t.ex. skapa en humanare och respekterande värld gäller det att leva upp till dessa ”livsregler”. Naturen och särskilt djuren är också en rik källa till kunskap, där vi har mycket att lära av och hämta inspiration och livskraft ifrån. Framför allt handlar det om att bejaka livet!

Ja, det var lite grann om de fyra grundläggande principerna! Kram på er!

/Jesper

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar